Gevolgen van een schisis

Een schisis is een complexe aandoening die vanaf de geboorte tot jongvolwassen leeftijd behandeld wordt. Het hebben van deze aandoening kan op diverse vlakken problemen veroorzaken.

Voeding

Het kost schisisbaby’s meestal meer moeite om te zuigen en/of te slikken. Daarom kunnen zich voedingsproblemen voordoen. Hulpmiddelen zijn dan nodig, bijvoorbeeld in de vorm van speciale spenen. Borstvoeding lukt vaak niet wanneer het gehemelte open is. Door de gehemeltespleet kan de baby niet vacuüm zuigen. Het voeden van een schisiskindje duurt doorgaans langer dan gemiddeld.

Gevolgen van schisis

Schisis kan onder meer voor voedingsproblemen zorgen.

KNO

Keel-, neus- en oorproblemen komen bij kinderen met een schisis vaker voor dan normaal.

Spraak- en taalontwikkeling

Kinderen met een spleet in het gehemelte hebben regelmatig spraak-taalproblemen. Dit kan het gevolg zijn van een te kort gehemelte, onvol-doende motorische beheersing over de spraakorganen of een bijkomende factor als een verminderde gehoorscherpte. Sommige kinderen hebben moeite met de plofklanken (b, d, p, t), terwijl anderen juist de sisklanken (f,s,v,z) lastig vinden. Ze zijn daardoor soms niet altijd even verstaanbaar en spreken nasaal (door de neus). Logopedie of een operatie kan verbetering brengen.

Gebit

Bij kinderen met een schisis komt het gebit vaak anders door dan normaal, met name in de buurt van de spleet. Er kunnen tanden ontbreken of niet goed staan. Meestal is een beugel nodig wanneer alle volwassen tanden en kiezen doorgekomen zijn.

Sociaal psychologisch

Het aanvaarden van de aandoening en het uiterlijk van het kind kunnen ouders en omgeving moeite kosten. Op latere leeftijd kan het kind zelf last krijgen van ‘het anders zijn’. De invloed van de imperfectie op het sociale leven kan wisselen per levensfase waarin het kind verkeert. 

2 reacties

  1. Ik weet er alles van mijn dochter heeft nu vooral last van haar oren

  2. Er is niet zo veel wat je er uit kan halen

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*