‘In Guatemala wordt een schisis vaak gezien als een straf van God’ – Marjolein

“Zo´n 8 jaar geleden heb ik ruim 9 maanden door Midden- en Zuid-Amerika gereisd. Ik wilde meer van de wereld zien, en omdat de cultuur me daar zo ontzettend anders en mooi leek, wilde ik graag die kant op. Ik landde in Mexico en ben vanuit daar doorgereisd naar Guatemala. Hier heb ik 5 weken Spaanse les gevolgd en bij een lokaal gastgezin gelogeerd. In de weekenden trok ik er met andere studenten van de Spaanse school op uit om meer van het land te zien. Hierna heb ik nog 1,5 week door Guatemala rondgereisd. Wat een cultuurverschil… soms even wennen, maar vooral zo mooi! Ik heb hier een geweldige tijd gehad. Het mooie land en de vriendelijke mensen heb ik absoluut in mijn hart gesloten. Ik was echt onder de indruk. Dit was een heel mooie start van mijn reis.”

Naam: Marjolein den Haan
Geboortejaar: 1980
Beroep: Locatiemanager van een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang
Hobby’s: In mijn vrije tijd houd ik van lezen, maar ik vind het ook erg leuk om met vriendinnen af te spreken. Lekker bijpraten, thuis of ergens op een terrasje. Verder ga ik er graag met mijn vriend op uit, een strandwandeling, naar het bos, of lekker uit eten.
Relatie tot schisis: Ik zet me in voor het goede doel ´Tess Unlimited’ met een zogeheten ‘Club van 100’. Tess Unlimited is een organisatie in Guatemala, die opkomt voor baby´s en kinderen met een schisis.

Vrijwiligster schisis Guatemala Tess Unlimited

Marjolein in Guatemala.

Steun voor schisiskinderen in Guatemala

“Guatemala heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Het komt dan ook vast daardoor dat mijn oog viel op een link naar de website van een stiching die zich inzet voor kinderen in Guatemala: Tess Unlimited. Deze stichting bleek in 2008 te zijn opgezet door de Nederlandse Tessa de Goede de Ordoñez. Het laatste deel van haar naam heeft ze te danken aan haar relatie met een Guatamalteek. Ik ben me in het werk van deze organisatie gaan verdiepen. Tess Unlimited helpt kinderen in Guatemala die ondersteuning nodig hebben. Er draaien momenteel 4 projecten, waarin kinderen met een schisis, of zoals het meestal genoemd wordt: een hazenlip, een grote rol spelen.”

3.500 kinderen per jaar geboren met een schisis

“In Guatemala worden in verhouding tot Nederland veel meer kinderen met een schisis geboren. Er zijn geen duidelijke statistieken hoeveel kinderen er precies per jaar worden geboren met een schisis in dit Zuid-Amerikaanse land, maar er wordt gedacht aan ongeveer 3.500 kinderen per jaar. Dit is ongeveer 10 keer zoveel als in Nederland. Het is niet gek dat er geen duidelijke cijfers bestaan over het aantal schisisbaby’s dat in Guatemala geboren wordt. Veel ouders weten namelijk niet dat er een operatie mogelijk is en hebben daar sowieso geen geld voor. Daarnaast wordt een schisis daar over het algemeen gezien als een straf van God en de kinderen worden dan ook weggestopt zodat niemand ze ziet… De oudere kinderen met een hazenlip gaan bijna nooit naar school, omdat ze daar vreselijk gepest worden.”

Ik kende schisis alleen van ´na de operatie´

“Ik was niet echt bekend met schisis voordat ik op dit doel stuitte. In Guatemala ben ik geen kinderen met een schisis tegengekomen. Als kind woonde er een jongen in de buurt die een schisis had, maar erg goed kende ik hem niet. Ik was al volwassen toen ik voor de eerste keer een onbehandelde schisis zag. Dat was wel heftiger dan ik van te voren dacht. Ik kende een schisis alleen van ´na de operatie´, dat is toch wel een heel ander gezicht!”

Tess_Unlimited_hazenlip_Guatemala_Edy

Edy, vorige jaar geopereerd, met dank aan de ‘Club van 100’

Kosten operaties

“Ik had al besloten dat ik me voor een goed doel wilde gaan inzetten, daar ik vind dat ik het hier goed genoeg heb om anderen te kunnen helpen die dit nodig hebben. Na het inlezen besloot ik een donatie over te maken voor het project ‘Tover een Glimlach’. Vaak zijn baby´s met een hazenlip in Guatemala flink ondervoed omdat drinken moeilijk gaat. Eerst worden ze dan ook met het ´Melkproject´ op gewicht gebracht. Hierna kan een operatie plaatsvinden. Dit valt onder het project ‘Tover een Glimlach’. Voor € 150,00 kan er een kindje met een ´simpele’ hazenlip geopereerd worden, voor € 400,00 een kindje met een complexe hazenlip inclusief een week intern verblijf voor nazorg. Een flink bedrag, maar eigenlijk niks als je beseft dat hiermee het totale leven van een kind veranderd kan worden.

Een kind weer laten lachen

“Het viel me op dat de organisatie zo kleinschalig is en dat je heel concrete hulp biedt: je kunt het leven van een kind totaal veranderen! Dit gaf zo´n goed gevoel dat ik hier meer mee wilde doen. Op de website las ik dat er iemand in Nederland een ´Club van 100´ opgericht had, een club van 100 mensen die ieder elke maand 4 euro in leggen en zo samen elke maand 400 euro sparen. Het bedrag voor een complexe operatie. Dat vond ik een goed idee, en besloot een poging te doen om een tweede club van 100 op te zetten! Inmiddels hebben we 20 leden, dus nog niet genoeg. Langzaamaan komt er telkens wel iemand bij en we sparen steeds het geld bij elkaar totdat we genoeg hebben om weer een kindje te kunnen laten lachen. Het fijne is dat het heel concreet is: je krijgt een voor en na foto van het kindje dat met jouw donatie geopereerd is en ziet dus echt waar je geld heen is gegaan en wat je voor dit kindje hebt kunnen doen!”

Het woord hazenlip is bij iedereen bekend

“Ik heb er bewust voor gekozen om het woord hazenlip te gebruiken in mijn communicatie. Dit omdat veel mensen die in hun omgeving nooit met een schisis te maken hebben gehad, niet zullen weten wat het is. Een hazenlip is daarentegen bij iedereen bekend. Voor sommige mensen heeft dit woord een negatieve klank, maar ik bedoel er absoluut niets naars mee! Het is voor mij echt omdat mijn initiatief op deze manier meer mensen aanspreekt, dat ze weten waar het over gaat.”

Tess_Unlimited_hazenlip_Guatemala_Jose Carlos_Voor

Jose Carlos voor zijn operatie. Hij is het eerste kindje die we met het geld van de ‘Club van 100’ hebben kunnen laten opereren.

Samenwerking met lokale mensen enorm belangrijk

“Tess Unlimited organiseert meerdere keren per jaar een operatieweek, waarbij artsen uit Amerika en Canada de kinderen komen opereren. Daarnaast werkt Tess Unlimited nauw samen met dokter Asensio, een lokale plastisch chirurg. Omdat deze arts zeer onder de indruk was van het werk wat Tess Unlimited doet, besloot hij te helpen door zijn operaties met grote korting aan te bieden. Deze operaties zijn alsnog ruim het dubbele van wat een operatie kost tijdens zo´n operatieweek, maar de kwaliteit en nazorg zijn dan ook erg goed. Daarnaast vindt Tess Unlimited het samenwerken met lokale mensen ook enorm belangrijk. Wanneer je altijd alleen maar artsen vanuit het buitenland haalt, zal Guatemala altijd afhankelijk blijven.”

Tess Unlimited hazenlip Guatemala Jose Carlos Na

Jose Carlos na zijn operatie.

Geld dat aan de strijkstok blijft hangen

“De goede doelen-wereld staat flink onder druk. Zelf vind ik het heel erg dat er vaak zoveel geld aan de strijkstok blijft hangen. Te triest voor woorden dat iemand met zulk geld zijn of haar eigen dikke salaris betaald. Tess Unlimited is een kleine, transparante stichting waar geen directeuren zijn die er met het grootste deel van het geld vandoor gaan. Of we in Nederland nog geld hebben om anderen te helpen? Dat hangt denk ik echt van ieders persoonlijke situatie af. Ook ik heb mensen in mijn omgeving die zich graag bij de Club van 100 aan willen sluiten, maar voor wie die 4 euro per maand op dit moment anders besteed moet worden. Het is aan ieder op zich.”

Openheid van zaken

“Zelf heb ik een apart rekeningnummer geopend voor de maandelijkse bijdragen van de mensen van de Club van 100. Zo is het overzichtelijk. Wanneer men wil zal ik natuurlijk altijd openheid geven over deze rekening. Wil iemand weten hoeveel er op dit moment op staat? Prima! De eerste leden kwamen uit mijn vrienden- en kennissenkring. Deze mensen kennen mij voldoende om te weten dat ik hier zuiver mee omga. Maar omdat er nu ook mensen bij komen die mij niet kennen, zou ik het best kunnen begrijpen als iemand daarom vraagt.”

Hazenlip Guatemala Club van 100

Marjolein, oprichtster 2e ‘Club van 100’

“Wat ik bij Tess Unlimited zo fijn vind is dat het heel kleinschalig is. Daarnaast heeft de oprichtster, Tessa de Goede, een familielid die het zo goed vindt wat zij voor werk doet, dat hij besloten heeft er financieel voor te zorgen dat zij haar werk 5 jaar lang vrijwillig kan doen. Ook hoor ik alleen maar positieve berichten van mensen die het project bezocht hebben. En de voor en na foto die je krijgt van het kindje die van jouw donatie geopereerd is vind ik ook belangrijk hierbij. Je ziet waar je geld heen gaat, of beter gezegd, naar wie.”

“Helaas ben ik zelf nooit meer terug geweest naar Guatemala. Het lijkt me super leuk om nog eens die kant op te gaan en dan zou ik ook zeker zelf bij Tess Unlimited willen gaan kijken!”

Aansluiten bij de ‘Club van 100’?

Neem contact op met Marjolein via marjoleindenhaan@hotmail.com. Ook als je vragen hebt kun je haar mailen. “Ken je iemand die misschien graag wil helpen, dan mag je hem of haar altijd op dit initiatief wijzen,” aldus Marjolein. “Zo hoop ik uiteindelijk aan 100 mensen te komen! En tot die tijd helpen we gewoon een kindje wanneer er genoeg geld bij elkaar is gespaard.”

Wil je meer informatie over Tess Unlimited? Kijk dan de website www.tessunlimited.nl. 

    Meer leesvoer over schisis: het unieke boek ‘Geboren met een schisis’.

    Laat een reactie achter

    Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

    *