Is het woord hazenlip een scheldwoord?

Een ander woord voor schisis is hazenlip. Veel mensen die een schisis hebben vinden dit een scheldwoord. Ik ben het daar niet mee eens, maar waarom eigenlijk niet?

Door Elisabeth (14)

Jan Jaap van der Wal

Toen ik een klein meisje was vond ik hazenlip wel een scheldwoord. Ik werd vaak boos als mensen dat zeiden, ik ben toch geen haas? dacht ik dan. Een aantal jaar geleden had ik toevallig een gesprek met Jan Jaap van der Wal. Deze man is een cabaretier die ook een schisis heeft. Hij gaat met veel humor met zijn ‘afwijking’ om en ik vind dit heel erg goed. Hij heeft mij heel anders naar bepaalde dingen leren kijken. Hij zei dat hij helemaal niet vind dat hazenlip een scheldwoord is en dat hij eigenlijk altijd gewoon hazenlip zegt.

Schisis klinkt als crisis

Daar ging ik eens goed over nadenken! Ik kwam erachter dat ik vond dat hij helemaal gelijk had. Veel mensen weten namelijk niet eens wat een schisis is en dat is eigenlijk ook best begrijpelijk. Maar mensen weten meestal wel wat een hazenlip is. Langzaamaan ging ik steeds vaker hazenlip in plaats van het woord schisis zeggen. Dat is eigenlijk niet alleen voor andere mensen makkelijk, maar ook voor mij aangezien schisis bij mij vaak klinkt als crisis!

Woord hazenlip vaak niet bedoeld als scheldwoord

Ook wordt het woord hazenlip vaak helemaal niet bedoeld als scheldwoord. Mensen zeggen dit gewoon omdat ze niet weten dat een hazenlip eigenlijk een schisis is. Veel mensen met een schisis voelen zich toch beledigd als iemand hazenlip zegt. Eigenlijk is het een beetje hetzelfde als bij eskimo’s. Deze mensen heten eigenlijk ook geen eskimo’s maar Inuits (=mensen). Toch zeggen de meeste mensen eskimo’s, gewoon omdat dit woord veel bekender is en veel makkelijker om uit te spreken!

Niet jouw probleem

Natuurlijk zijn er altijd mensen die het grappig vinden om het woord hazenlip wel als scheldwoord te gebruiken. Maar dat is dan hun probleem en niet het jouwe, toch? Ik probeer me van dat soort mensen altijd zo weinig mogelijk aan te trekken, want aan piekeren heb je eigenlijk helemaal niks en als je minder reageert zullen ze vanzelf ophouden met hun flauwe grappen.

Schismi

Maar waar komen de woorden schisis en hazenlip eigenlijk vandaan? Schisis komt uit het griekse woord schismi(σχισμή). Schismi betekent in het Grieks spleet en als je goed kijkt zie je dat woord schisis hieruit afgeleid is. Wanneer iemand dus een spleet in zijn lip, kaak of gehemelte heeft zegt men dat diegene een schisis heeft. In de volksmond zeggen mensen vaker hazenlip, omdat bij een haas de lip ook gespleten is. Eigenlijk klopt dit niet helemaal, want bij een haas zit de spleet in het midden en loopt de spleet niet door naar de kaak en het gehemelte en bij iemand met een schisis vaak wel.

Ik gebruik beide woorden

Maar zeg ik dan altijd hazenlip of gebruik ik het woord schisis ook? Eigenlijk gebruik ik beide woorden. Wanneer vreemden bijvoorbeeld aan me vragen: ‘Wat heb je daar bij je lip?’, dan antwoord ik vaak dat ik een hazenlip heb en daarna leg ik vaak uit wat het precies is. Bij mijn vriendinnen en familie gebruik ik echter vaak het woord schisis, omdat zij echt weten wat het inhoudt en wat je allemaal meemaakt als ‘schisiskind’.

Natuurlijk heeft elk woord zijn eigen voor – en nadelen. Hieronder zie je dus een lijstje van de voor- en nadelen van het woord hazenlip en schisis.

Hazenlip

Voordelen:
– De meeste mensen weten waar je het over hebt.
– Het is makkelijk uit te spreken, ook voor mensen met een schisis. 😉
Nadelen:
– Sommige mensen vinden dit een grappig woord en dus kunnen ze er flauwe grapjes over maken.
– Mensen die niet echt helemaal luisteren naar wat je vertelt over je schisis denken dat je echt een lip van een haas hebt.

Schisis

Voordelen:
– Het wordt door niemand als beledigend of als scheldwoord beschouwd.
Nadelen:
– Veel mensen weten niet waar je het over hebt als je het woord schisis gebruikt.
– Als ik (en andere mensen met een schisis) het woord schisis zeg kan het klinken als crisis. 🙂

Zelf bepalen

Iedereen moet natuurlijk helemaal zelf bepalen welk woord hij of zij gebruikt. De een vindt het woord schisis fijner en de ander zegt liever hazenlip. Wat ik jullie allemaal graag mee wil geven is dat het woord hazenlip vaak helemaal niet stom bedoeld wordt en dat je van iets negatiefs altijd iets positiefs kan proberen te maken, zoals Jan Jaap van der Wal doet!

Hopelijk vonden jullie mijn blog leuk om te lezen!

X Elisabeth
Elisabeth is een blog begonnen waarop zij onder meer gaat schrijven over haar schisis. Ze wil hiermee andere kinderen met schisis steun bieden.

Is het woord hazenlip een scheldwoord? Wat vind jij? Reacties zijn welkom!

11 reacties

 1. Hazenlip wordt veelal in de volksmond genoemd, omdat schisis minder bekend bij de mensen overkomt.
  Zo hebben ze Andre Hazes ook eens een keer genoemd, terwijl hij helemaal geen hazenlip heeft.
  Toen vond ik het een hele nare bijsmaak bij mezelf binnenkomen, want ik had het gevoel dat ze het over mij hadden. Dat was toen ik een puber was. En dan ben je er echt nog eens extra onzeker door
  Nu ben ik 52..

 2. Wat leuk! Elisabeth is een vriendin van me en ik volg haar blog miss-elisabeth.weebly.com! Ik ben super trots op haar! 🙂

  • Ik vind Hazelip een verschrikkelijk woord.
   Zodra onze dochter goed kon praten, hebben we haar het woord schisis geleerd. We zaten een x in de wachtkamer van het ZH, toen een mw tegen mij zei, heeft zij een Hazelip. Waarop ik antwoordde: Nee, zij heeft schisis. O, zei deze mw, het lijkt er wel op. Waarop ik zei, dat het toch duidelijk schisis is. Hier moesten we dan wel om lachen.
   Wat ik wel erg vervelend vindt, als ik met mensen over onze dochter heb en ik gebruik het woord schisis, dat sommigen mij gewoon laten praten, terwijl ze niet weten wat schisis is. Ik zie dat meteen en reageer dan ook geïrriteerd, waarom ze niet vragen wat het is.
   Ik heb wel ervaren, dat je wel sterk in je schoenen moet staan. Vooral in het begin komt zoveel op je af, operatie, schisisteam, het verwerken (wij zagen het pas bij de geboorte)
   Schisis zie ik als een weeffoutje. We zijn hierin altijd erg open in geweest naar de buitenwereld toe. Help ook met het verwerkingsproces.
   Ik heb onze dochter nooit in een glazen kastje gestopt. Hierdoor is ze nu wel sterker geworden. Zij heeft nooit vervelende ervaringen gehad, met van de lagere school naar het voortgezet onderwijs en vervolg VMBO

 3. Hoi Elisabeth,

  Zelf vind ik hazenlip wel een scheldwoord. In de medisch wereld heeft men het altijd over een schisis en dit klinkt ook veel beschaafder.
  Ik heb ook nare herinneringen aan het woord hazenlip. In mijn jeugd, ik ben 57 jaar, werd ik vaak gepest met hazenlip door mijn “broer”die overigens zelf ook een schisis had. Ik heb hier altijd veel verdriet van gehad. Ik ga altijd van de gedachte uit dat je respect voor je medemens hebt.

  Onlangs heb ik een boek gelezen van een moeder die het leven van haar zoon David beschrijft, hij heeft ook een schisis. Het boek heet: Altijd is Altijd van Jet Isarin. Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik voelde als het ware zijn pijn als hij wéér voor hazenlip werd uitgescholden. David haatte het woord hazenlip. Heel begrijpelijk vind ik.

  Elisabeth, het ga je goed en BE STRONG, zoals je zelf zegt.

  Vriendelijke groet van Irene.

  • Heel erg bedankt voor de reacties! Ik snap dat sommige mensen hazenlip wel een scheldwoord vinden en ik vind het erg verveld voor u dat u vroeger hierom veel gepest bent, Irene. Hopelijk gebeurt dit tegenwoordig bij andere schisiskinderen minder!

  • Hoi Irene,
   Bedankt voor uw mooie reactie!
   Groetjes Elisabeth

 4. Wij leren onze zoon dat hij een hazelip heeft, en dat de medische term schisis is. Maar als we met of over hem praten dan noemen we het een hazelip. Als wij dat als een normaal woord behandelen, dan zal hij zich niet gekwetst voelen als een ander het woord wel gebruikt. Want het is nu eenmaal het woord wat in de volksmond gebruikt en herkend wordt. En schisis is dat niet.

  • Bedankt voor uw reactie Linda! 🙂

  • Inderdaad Linda Een hazenlip is hetzelfde als schisis. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan !
   Natuurlijk weten mensen niet wat schisis is…..noem het gewoon zoals het is : Hazenlip en niets om voor je te schamen of jezelf peinigen door te denken dat het een scheldwoord is.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*

%d bloggers liken dit: