Ontstaan en oorzaken van een schisis

Het gezicht van een baby vormt zich in het begin van de zwangerschap. Een schisis ontstaat ten gevolge van problemen bij de ontwikkeling hiervan. In de aanleg heeft iedereen een dubbelzijdige lip-, kaak-, en gehemeltespleet. Normaal gesproken sluiten de lip en de bovenkaak zich tussen de zesde en negende week van de zwangerschap, het gehemelte tussen de negende en twaalfde week. Bij kinderen met een schisis heeft het versmeltingsproces niet of niet volledig plaatsgevonden. Hierdoor blijft er een spleet aanwezig.

Blokkerende ritssluiting

Onderzoekers van het UMC St Radboud te Nijmegen ontdekten in 2010 hoe dit precies gebeurt. Normaal gesproken groeien tijdens de ontwikkeling van het embryo de linker- en rechterhelft van het gehemelte en de lip aan elkaar vast, alsof je een rits dichttrekt. Wanneer twee belangrijke genen echter niet goed samenwerken blokkeert een dun huidlaagje de rits en ontstaat er een spleet.

Waarom de ‘ritssluiting’ bij sommige mensen blokkeert is niet precies duidelijk. Een schisis valt daarom niet met zekerheid te voorspellen.

Erfelijke factoren

Bekend is dat erfelijke factoren van invloed kunnen zijn. De aanleg voor de afwijking wordt in dat geval via één of beide ouders aan het kind doorgegeven. Een schisis komt dan voor bij een ouder of bij een of meerdere familieleden.

Chromosoomafwijking

Een andere mogelijkheid is dat de aandoening wordt veroorzaakt door een chromosoomafwijking die ontstaat bij de bevruchting. Meestal zijn er dan behalve een schisis ook nog andere aangeboren afwijkingen aanwezig en is er sprake van een syndroom. Een syndroom is een verzameling van gezamenlijk voorkomende symptomen. De overerving hangt in dat geval af van de oorzaak van de andere aandoening.

Op zichzelf staande schisis

Wanneer de schisis op zichzelf staat, kunnen bij het ontstaan meerdere omstandigheden meespelen. Een samenspel van genetische factoren en invloeden van buitenaf in de eerste weken van de zwangerschap is mede bepalend of de afwijking tot uiting komt.

Open gehemelte - Oorzaken

Open gehemelte

3 reacties

  1. Ik ben al een gepensioneerde man met een schisis. In mijn peuterjaren ca 1953 en + werd ik al regelmatig in het haagse Westeinde ziekenhuis behandeld om mijn gespleten verhemelte te sluiten en mijn bovenlip te repareren met stukjes vlees uit mijn onderlip. Ik was de eerste patient bij wie dat met plastische chirurgie o.l.v. Dr Nyst werd toegepast. Alles is/was prima gelukt, maar het meest pijnlijke deel was de restauratie van mijn gebit, want in de baby tijd waren de melktandjes in mijn mond als een wilde tuin ontstaan. Het verwijderen van dit tijdelijke gebit was een pijnlijke geschiedenis, waar ik nog altijd een tandartstrauma aan over heb gehouden. Nu op oudere leeftijd komen vervelende klachten naar voren. Zoals doofheid, want dat hoort bij schisis heb ik gehoord. Gehioor nu is 25 % en dus aan de hoorapparaten Slijmontwikkeliling in zowel mond als neus, de hele dag loop je dus te slikken en te snotteren. Niet zo fris zult U denken, maar wat doe je eraan…..Neussprays, tabletjes , niets of niet noemenswaardig, Gek genoeg een saunabad nemen met veel eucalyptusdampen is nog het beste, maar die heb ik niet in mijn stad. Ik zou er wel eens helemaal vanaf willen zijn, dus ik hoop dat er mensen zijn , die dit lezen en mij advies kunnen geven. Misschien is er wel een arts die mij wil zien, de eerste schisus in NL. die met plastische chirurgie werd geholpen. Ik heb er ooit de Haagse Courant mee gehaald.
    Groeten Albert

    • Mijn dochter heeft ook open verhemelte en nu 29 jaar later is er terug een opening.. Ze heeft veel last van haar oren doofheid en oorpijn.. Ik heb echt met haar te doen

  2. Bedankt voor uw reactie en het delen van uw ervaringen, Albert! Wellicht kunt u eens een afspraak maken bij een van de schisisteams om te horen of zij iets voor u kunnen betekenen?

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*