Stelling: ‘Omdat baby’s met een schisis extra gebaat zijn bij moedermelk, moet elke (toekomstige) moeder van een schisisbaby een gratis kolfapparaat aangeboden krijgen.’

In deze serie wordt telkens een aan schisis gerelateerde stelling voorgelegd. Een aantal mensen die bekend zijn met schisis geeft in dit artikel zijn mening over deze stelling.

Hoe denk jij over deze stelling?

Note: een discussie is prima, laten we echter elkaars mening respecteren.

 

Ingrid
(1986)
Dochtertje en broer hebben een enkelzijdige volledige schisis

“Wat een onzin! Een ‘schisisbaby’ (bijzonder woord) heeft niet meer baat bij moedermelk dan een baby zonder schisis. Het is bewezen dat moedermelk het beste is, maar niet dat dit nóg beter is als je baby met een schisis is geboren. Ik denk dat een baby het meeste baat heeft bij een relaxte moeder die goed in haar vel zit, of ze nou borstvoeding (gekolfd of niet) of kunstvoeding geeft maakt hierbij niks uit.”

 

Ellen Ponseele
(1989)
Jongste dochter geboren met een volledige bilaterale schisis

“Ik ben zelf vol goede moed en met volle overtuiging begonnen kolven na de geboorte van mijn dochtertje met volledige bilaterale schisis. Rechtstreeks aan de borst drinken was voor haar geen optie, maar toch was ik ervan overtuigd dat ik haar het beste van mezelf wou geven. Na ons verblijf op de kraamafdeling ging ik thuis hiermee verder. Ik kon de eerste 3 maanden gratis gebruik maken van een exemplaar van de thuiszorgwinkel en hier was ik heel dankbaar voor. Ik ben absoluut voor het krijgen van een gratis afkolfapparaat, misschien kan het net dat duwtje in de rug zijn voor mama’s die toch twijfelen om fulltime te gaan kolven.”

 

Annemarie de Jong-Hoogeveen
(1977)
Zoon met een dubbele lip-, kaak- en gehemeltespleet

“Dat zou voor iedere moeder die om wat voor reden dan ook niet live kan voeden moeten gelden, niet alleen bij schisiskinderen.”

 

 

 

 

Jeanette Aanen
(1973)
Zoon met enkelvoudige lip- en kaakspleet

“Moedermelk is inderdaad belangrijk, maar ik vind het te ver gaan dat iedereen een gratis kolfapparaat aangeboden krijgt. Ik heb destijds zelf bewust de keuze voor borstvoeding gemaakt en 3 maanden tot de lipsluiting volledig met een zelfgekocht kolfapparaat gekolfd. Daarna heb ik tot een leeftijd van 1 jaar rechtstreeks borstvoeding  gegeven. Dat was lastig (3 keer borstontsteking), maar als je me vraagt of ik het nu anders zou doen? Nee, het was het meer dan waard.”

 

Kimberly Decottignies
(1986)
Zoontje met schisis

“Ieder kind heeft baat bij moedermelk, ook al lukt dat niet of moeilijker bij kinderen met een schisis. Maar ik vind niet dat ze voor moeders van schisiskinderen een uitzondering moeten maken. Hun toekomstige kindje is al anders genoeg op het vlak van voeding, spenen et cetera. Je hoeft hen niet extra in de kijker te zetten met die onzin (gratis kolfapparaat). Het hele gebeuren is al anders genoeg!”

 

Cindy Vanwinnendaele
(1978)
Zoon met een schisis

“Het is niet alleen het kolfapparaat dat ervoor zorgt dat je moedermelk hebt… Ik had al snel geen moedermelk meer. Het is psychologisch zo zwaar, ik voelde me net een koe die gemolken werd. De natuurlijke stimulans zet de hormonen in werking en die zorgen op hun beurt voor de melkproductie. Zonder natuurlijke stimulans zit je al snel zonder melk.”

1 reactie

  1. Er is vaak te lezen dat baby’s met schisis meer last van infecties hebben dan baby’s zonder die afwijking. Dus is de redenering hen met moedermelk te beschermen wel heel logisch. Of men zo een toestel gratis ter beschikking moet stellen, is een andere vraag.

    Ik heb zelf twee kinderen (zonder schisis, ik zelf wel met een enkelzijdige lip- en kaakspleet). In Duitsland waar ze de eerste jaren zijn opgegroeid wordt borstvoeding echt aanbevolen. In België had ik het gevoel dat borstvoeding minder belangrijk geacht en daarom ook minder gedaan wordt mss ook omv de wens en soms ook de druk snel terug te gaan werken.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*