Stelling: ‘Je kunt het beste pas bij de geboorte ontdekken dat je kind een schisis heeft. Dat bespaart veel stress en zorgen tijdens de zwangerschap.’

In deze serie wordt telkens een aan schisis gerelateerde stelling voorgelegd. Een aantal mensen die bekend zijn met schisis geeft in dit artikel zijn mening over deze stelling.

Hoe denk jij over deze stelling?

Note: een discussie is prima, laten we echter elkaars mening respecteren.

 

Samantha de Kruijff
(1989)
Zoontje met enkelzijdige volledige schisis

“Oneens! Wij vonden het heel erg fijn dat we het al met 12 weken zwangerschap wisten, zodat we alle tijd hadden om ons in te lezen zodat wij wisten wat ons te wachten stond. Wij hebben het de zwangerschap ook absoluut niet laten belemmeren.”

 

 

 

Desiree Maes-Zontrop
(1988)
Zoontje met een enkelzijdige schisis en gedeeltelijk open gehemelte

“Oneens. Ik ben blij dat we er bij de 20-wekenecho achter kwamen dat onze zoon geboren zou worden met een schisis. Dat heeft ons nog genoeg tijd gegeven om ons hierop voor te bereiden. Op google (ja weet ik, moet je nooit doen) naar foto’s gekeken en van het ergste uitgegaan omdat we nog niet wisten hoe het bij onze zoon eruit zou zien. Als je er pas achter komt als je kindje geboren is lijkt me veel erger. Dan wordt je helemaal in het diepe gegooid omdat je niet weet wat je overkomt. Door 3d-echo’s wisten we van tevoren al ongeveer hoe onze jongen eruit zou zien. Dus op het moment dat ik hem eindelijk in mijn armen vasthield was het precies zoals het moest zijn: liefde op het eerste gezicht!”

 

Cindy Vanwinnendaele
(1978)
Zoon met een schisis

“Wellicht zijn de meningen hierover verdeeld, maar ik ga akkoord met de stelling. Ik heb een zorgeloze en stressvrije zwangerschap gehad. Ik weet niet hoe ik anders al die maanden doorgekomen was.”

 

 

 

 

Ellen Ponseele
(1989)
Jongste dochter geboren met een volledige bilaterale schisis

“Met deze stelling ben ik het absoluut niet eens! Ik kwam via een pret echo op 30 weken te weten dat mijn dochtertje geboren zou worden met een bilaterale schisis. Een heel erg ongelukkig moment, want mijn toenmalige gynaecoloog bleek toen al op de hoogte te zijn geweest van dit feit en vond het blijkbaar onnodig om mij al te informeren. Hij vond dat hij nog wel enkele weken tijd had tot de bevalling om het mij te melden. Maar gelukkig was er die geplande pretecho, want stel je voor dat ik het niet wist. Oké, het zijn helse weken geweest kort voor de geboorte, maar achteraf ben ik heel blij dat ik toch op de hoogte was. Ik was voorbereid op wat komen zou, ik had aanvaard dat mijn dochtertje er anders zou uitzien en ik wist wat er ons allemaal te wachten stond. Doordat ik alles een plaatsje had kunnen geven heb ik met volle teugen kunnen genieten van mijn kersverse prachtige dochter.”

 

Jeanette Aanen
(1973)
Zoon met enkelvoudige lip- en kaakspleet

“Bij ons, 10 jaar geleden, bewust geen 20-wekenecho. Dit omdat we na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap blij waren toen met de 8 wekenecho bleek dat ik zwanger was. Om verdere stress te voorkomen – ik had vaak last van een hoge bloedruk tijdens de zwangerschap – en omdat baby hoe dan ook gewoon welkom was, hadden we dit besloten. Met echo 36 wekenecho kwam toch aan licht dat onze zoon een schisis had. We waren erg blij dat de onzekerheid maar 1 week heeft geduurd, want hij werd de week erna al geboren. En oh, wat viel het allemaal mee. We waren er toch blij mee dat we het wisten, al was het goed dat dit pas een week van tevoren aan het licht kwam. Soms lopen dingen gewoon zoals ze het beste voor je zijn.”

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*