Stelling: ‘Hazenlip is een herkenbaar woord en hoeft absoluut niet als kwetsend te worden ervaren.’

In deze serie wordt telkens een aan schisis gerelateerde stelling voorgelegd. Een aantal mensen die bekend zijn met schisis geeft in dit artikel zijn mening over deze stelling.

Hoe denk jij over deze stelling?

Note: een discussie is prima, laten we echter elkaars mening respecteren.

 

Liesbeth de Jong
(1977)
Dochter met een enkele volledige schisis

“Mee eens/oneens.  Ik begrijp het wel dat in de volksmond ‘hazenlip’ wordt gezegd. Voordat mijn dochter er was, wist ik ook niet beter. Ik had nog nooit van het woord ‘schisis’ gehoord. Nu ervaar ik het soms wel als kwetsend, maar dat is ook omdat ze het over mijn kind hebben. Dus het is een beetje een dubbel gevoel.”

 

 

Samantha de Kruijff
(1989)
Zoontje met enkelzijdige volledige schisis

“Oneens! Ik vind het een ontzettend naar woord, het dekt de lading van een schisis totaal niet. Er komt – in ons geval – veel meer kijken dan alleen een ander lipje. Voor mij voelt het hetzelfde als mongool voor iemand met het syndroom van Down.

 

 

 

Jan
(1949)
Kleinzoon met een schisis

“Volledig mee eens. Het is zo’n ingeburgerd woord en het woord schisis totaal niet. En… what’s in a word? Toen ik begon te werken in een instelling noemden we onze cliënten ‘onze jongens’, later ‘patiënten’ en nu ‘cliënten’.”

 

 

 

 

Desiree Maes-Zontrop
(1988)
Zoontje met een enkelzijdige schisis en gedeeltelijk open gehemelte

“Eens/oneens  Het ligt er ook aan hoe het gebracht wordt, en vooral ook door wie! Ik betrapte me er laatst op dat ik het woord hazenlip zelf vaak gebruik, omdat als ik over een schisis praat 9 van de 10 personen toch niet weten wat het is. Terwijl als je hazenlip zegt, dan weet iedereen meteen wat je bedoeld. En wanneer ik het woord schisis gebruikte kwam het voor mij een beetje over alsof ik het goed wilde praten. Alsof het mooier was omdat ik het benoemde als een schisis en niet als een hazenlip. Tot het moment kwam dat ik met mijn zoontje in de wachtkamer zat en een moeder met haar dochter kwam kijken en ze zei: ‘Oh kijk, hij heeft een hazenlip…’ Toen begon er iets vanbinnen te borrelen en mijn eerste reactie was: ‘Nee mevrouw, dat heet een schisis’.” 😊

 

Ingrid
(1986)
Dochtertje en broer hebben een enkelzijdige volledige schisis

“Het woord hazenlip dekt in veel gevallen niet de lading voor wat een schisis inhoudt. Toch vind ik het persoonlijk geen vervelend of kwetsend woord, mensen weten dan wel wat je bedoelt omdat (bijna) iedereen het woord wel kent. Soms gebruik ik het woord zelf ook waarna ik een en ander toelicht.”

 

 

Kimberly Decottignies
(1986)
Zoontje met schisis

“Hazenlip is een term die al jaren meegaat. Als je praat over een schisis weten veel mensen in geen eeuwigheid waarover je het hebt. Ik ervaar het woord hazelip ook als kwetsend, maar ik zet me er even vlug weer overheen omdat ik weet dat vele gewoon onwetend zijn met het woord schisis.”

4 reacties

 1. Annelies Van Nieuwenhove

  Mee eens.

  De meeste mensen kennen het woord schisis niet eens, met het woord hazenlip hebben de meeste mensen wel een idee. Meestal weten ze nog niet volledig wat dit inhoud, dus ik verduidelijk dan wat het juist inhoud.

  Ik ben 25 jaar en heb een dubbelzijdige schisis met een open gehemelte, ik ben opgegroeid met het gegeven dat ik een hazenlip heb. Pas als ik tiener was ben ik zelf wat beginnen opzoeken wat een hazenlip allemaal inhoud en wat de verschillen zijn bij de verschillende patiënten. Pas toen ben ik het woord schisis tegengekomen.
  Als ik, als schisispatiënt, al moeite had om het woord te leren kennen, laat staan dat de gewone mens dit woord zou kennen. Het woord hazenlip is zo ingeburgerd dat iedereen direct weet (ongeveer) waarover het gaat.

  Ikzelf vind dit woord absoluut niet beledigend, vooral omdat ik nooit beter geweten heb. Maar ook omdat dit zo’n ingeburgerd woord is. Mensen kunnen dit als beledigend gebruiken, maar (helaas uit ervaring) gebruiken ze eerder andere bewoordingen.

  Ik spreek ook nogal nasaal maar ben voor de rest goed verstaanbaar. Maar het woord schisis uitspreken is voor mij nogal onmogelijk, dus hou ik het gewoon op hazenlip.

  • Marleen Hartog

   Ha, dat heb ik vaker gehoord: dat schisis niet het meest makkelijk uit te spreken woord is voor mensen met een schisis.
   Mijn ouders gebruikten vroeger ook het woord hazenlip. In het dagboek van mijn moeder, dat ze schreef het eerste jaar na mijn geboorte en dat ik ook in mijn boek over schisis verwerkt heb, schrijft ze ook steeds hazenlipje.
   Dank voor je reactie!

 2. Tanja Bervoets

  Schisis is een geleerd woord, hazelip een volks woord, suikermond wordt ook weleens gebruikt.
  Ik heb een dochter van 18jaar met bilaterale schisis. Voor geen geld van de wereld zou ik ze kunnen missen. De voorbije 18 jaren waren zwaar, voor ons, maar zeker voor haar. Niet alleen de stress van de operaties en de pijn,tranen,, maar ook al de bezoeken bij de orthodont(tientalle beugels),logopedie, psychologen….
  Gelukkig zitten we in een fantastisch schisisteam🍀
  Over abortus wil ik mij niet uitspreken. Ooit heeft iemand mij aangesproken met de vraag of ik”het” niet beter had laten “weghalen” terwijl mijn dochter, 4 toen, huppelend met haar gouden krulletjes over de speelplaats liep…Ik was diep gekwetst…Neen, ik zou ze NOOIT hebben laten weghalen💜

  • Marleen Hartog

   Suikermond, die heb ik nog niet eerder gehoord. Google leert mij dat dit een Perzisch woord is. Interessant.

   Die vraag over het weg laten halen die wordt wel vaker gesteld aan zwangere vrouwen die weten dat ze een kindje met een schisis verwachten. Daar valt al wat van te denken, maar om die vraag te stellen wanneer je dochter – een mens met toevallig van schisis… Nou ja, ik snap dat je je daardoor gekwetst voelde!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*