Stelling: ‘Als de operaties goed worden uitgevoerd zie je op volwassen leeftijd niets meer van de schisis.’

In deze serie wordt telkens een aan schisis gerelateerde stelling voorgelegd. Een aantal mensen die bekend zijn met schisis geeft in dit artikel zijn mening over deze stelling.

Hoe denk jij over deze stelling?

Note: een discussie is prima, laten we echter elkaars mening respecteren.

 

Samantha de Kruijff
(1989)
Zoontje met enkelzijdige volledige schisis

“Oneens. Je blijft het altijd zien, geeft ook niet, dat maakt je uniek!”

 

 

 

 

 

Desiree Maes-Zontrop
(1988)
Zoontje met een enkelzijdige schisis en gedeeltelijk open gehemelte

“Oneens. Dit ligt ook aan meer factoren. Mijn zoontje maakt helaas actief littekenweefsel aan waardoor het maar afwachten is hoe zijn litteken er straks uit zal gaan zien. Nu is het vooral dik en rood waar het eigenlijk al een mooi wit streepje had kunnen zijn.”

 

 

Jan
(1949)
Kleinzoon met een schisis

“Dat is bij de kinderen/volwassenen die ik ken niet het geval.”

 

 

 

 

 

 

Ingrid
(1986)
Dochtertje en broer hebben een enkelzijdige volledige schisis

“Ik denk dat alle chirurgen kundig zijn en hun uiterste best doen voor een goed resultaat. Het genezingsproces speelt hierin ook een rol. Wat voor type huid, hoe geneest het litteken, hoe vormt bijvoorbeeld de neus zich, of hoe ontwikkelt het gebit? Wat vind je als persoon zelf acceptabel, waar voel je je prettig bij? Een schisis blijf je altijd wel iets zien als je goed kijkt, maar opvallen doet het meestal niet (meer).”

2 reacties

  1. Ook de beste schisis-chirurgen kunnen een schisis niet onzichtbaar maken. Dat is een groot misverstand want velen denken het valt zo simpel te herstellen als bij een gewone wond. Dat is helaas niet het geval want bij een schisis bestaan gewoon weg structuren niet. Een chirurg probeert dan wel de spieren en de weefsel te reconstrueren maar dit lukt niet 100%.
    Niet te onderschatten is dat de symmetrie in het midden van het gezicht verstoord is en dit speelt bij de waarneming en beoordeling in grote mate ook al dit onbewust gebeurt. Dat tonen alle wetenschappelijke onderzoeken over de samenhang van de toeschrijving van schoonheid en symmetrie.

  2. Dank voor inhoudelijke reactie, Anja!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*