In deze serie wordt telkens een aan schisis gerelateerde stelling voorgelegd. Een aantal mensen die bekend zijn met schisis geeft in dit artikel zijn mening over deze stelling.
Hoe denk jij over deze stelling?
Note: een discussie is prima, laten we echter elkaars mening respecteren.
Jan (1949)
Kleinzoon met een schisis
“Hoe moet je hier in deze ‘gender-neutrale tijd’ nog op reageren. 😊 Ieder eerste contact begint met een eerste indruk van de uiterlijke kenmerken van iemand, en dan maakt het geslacht niet uit.”
Ingrid
(1986)
Dochtertje en broer hebben een enkelzijdige volledige schisis
“Ja en nee. Ik heb zelf het idee dat meisjes meer op hun uiterlijk beoordeeld worden. Vaak zijn meisjes ook meer met hun uiterlijk bezig, bijvoorbeeld in de puberteit, wat best een lastige periode kan zijn. Maar het ligt er ook aan hoe je er zelf in staat en met je schisis om gaat. Trek je het je aan wat je omgeving vindt en zegt? Vind je uiterlijk belangrijk of minder belangrijk?”
Desiree Maes-Zontrop
(1988)
Zoontje met een enkelzijdige schisis en gedeeltelijk open gehemelte
“Eens. Toen wij er bij de 20-wekenecho achter kwamen dat onze zoon een schisis zou hebben was ik ergens wel ‘blij’ dat het een jongetje zou worden. Ik denk dat een meisje meer op haar uiterlijk beoordeeld wordt. Immers, een jongen met een litteken vinden we wel stoer, maar bij een meisje hoor je dit niet vaak zeggen.”
“…een jongen met een litteken vinden wel stoer…” geldt in de meeste gevallen zeker niet voor jongens met schisis want ook bij hen is het meer dan maar een litteken. De symmetrie van het middengezicht is volledig verstoord door een schisis (ook na een geslaagde operatie). In ben zelf betroffen van een schisis en ken ook mannen en vrouwen met schisis. Ik kan niet zeggen bij wie het minder opvalt. Een ander interessant aspect is nog dat een schisis kwetsbaarheid toont en dus beter bij vrouwen past. Ik vind veeleer dat het mannen minder mannelijk laat eruitzien.