Stelling: ‘De reacties die je krijgt wanneer je baby met een schisis is geboren zijn overwegend positief.’

In deze serie wordt telkens een aan schisis gerelateerde stelling voorgelegd. Een aantal mensen die bekend zijn met schisis geeft in dit artikel zijn mening over deze stelling.

Hoe denk jij over deze stelling?

Note: een discussie is prima, laten we echter elkaars mening respecteren.

 

Jan
(1949)
Kleinzoon met een schisis

“Meelevend en begripvol in ieder geval. En dat vind ik positief.”

 

 

 

 

 

 

Samantha de Kruijff
(1989)
Zoontje met enkelzijdige volledige schisis

“Eens en oneens. Van onze naasten die dit wisten wel, zijn gaan mee in het traject. Maar de reacties van onbekenden helaas niet, die kunnen best naar zijn.

 

 

 

 

Annemarie de Jong-Hoogeveen
(1977)
Zoon met een dubbele lip-, kaak- en gehemeltespleet

“Ik heb overwegend positieve reacties gehad. Ik denk dat je eigen houding hierin bepalend is.”

 

 

 

 

 

Cindy Vanwinnendaele
(1978)
Zoon met een schisis

“Ik citeer een reactie die me immens veel deugd gedaan heeft en die ik nooit zal vergeten: ‘dat ventje heeft jullie als ouders uitgekozen’.”

 

 

 

 

 

Ellen Ponseele
(1989)
Jongste dochter geboren met een volledige bilaterale schisis

“Deze stelling kan ik gelukkig beamen. Maar ik denk dat veel afhangt van hoe je zelf met de schisis omgaat. Hoe beter en positiever je er tegenover staat hoe beter en positiever anderen erop reageren. Ik koos ervoor om hier heel open over te zijn tegenover vrienden, familie en kennissen en net door mijn openheid durfden mensen reageren of vragen stellen wat mij dan weer een heel comfortabel gevoel gaf. Ook na de geboorte van mijn dochter kreeg ik heel veel felicitaties en mooie berichten van mensen, misschien zelfs nog een stuk meer dan bij de geboorte van mijn eerste dochtertje. Skye haar schisis maakte haar net nog iets ‘specialer’.”

 

Ingrid
1986
Dochtertje en broer hebben een enkelzijdige volledige schisis

“Ja, dat zeer zeker! Ik heb eerlijk gezegd maar weinig negatieve reacties gehad. Misschien heeft het deels te maken doordat het met de 20-wekenecho al bekend was dat onze dochter een schisis heeft, waardoor onze familie, vrienden en kennissen voorbereid waren. Wat ik wel pijnlijk vond, is dat er een paar mensen weg bleven, niet op kraamvisite zijn gekomen omdat zij het eng vonden.”

 

Kimmy van der Wart
(1985)
Dochter met compleet dubbele schisis

“Wij kregen zeker hele positieve berichten van de mensen om ons heen. Onze dochter is geboren met heel mooie, pure en heldere ogen en een flinke bos haar, dus mensen keken naast de schisis ook naar haar ogen en haren. Dat er een schisis was wisten wij al vanaf de zwangerschap, dus mensen waren voorbereid. Ze zeiden dan ook vaak iets als ‘oh wauw, wat een mooie meid, en de schisis valt echt super mee in vergelijking tot wat ik dacht’.”

 

Melissa van de Coevering
(1990)
Zoon met een enkelvoudige lip-kaak schisis

“Wij hebben verschrikkelijke opmerkingen en reacties gehad. Zelfs toen ons kindje nog niet eens geboren was brak mijn moederhart al regelmatig. Ook daarna hebben we echt hele nare reacties gehad. Als vreemde mensen in de kinderwagen wilden kijken vertelde ik dat onze zoon een schisis had, in een soort van zelfbescherming tegen nare reacties. Dan zeiden ze niets, alleen iets als ‘oh, wat een mooi dekentje’.”

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*