Stelling: ‘Het hebben van een schisis is een beperking.’

In deze serie wordt telkens een aan schisis gerelateerde stelling voorgelegd. Een aantal mensen die bekend zijn met schisis geeft in dit artikel zijn mening over deze stelling.

Hoe denk jij over deze stelling?

Note: een discussie is prima, laten we echter elkaars mening respecteren.

 

Samantha de Kruijff
(1989)
Zoontje met enkelzijdige volledige schisis

“Eens en oneens. Alleen met betrekking tot drinken ben ik het eens. Voor de rest: oneens. Er is geen sprake van een beperking. Mensen met een schisis zijn hetzelfde als ieder ander.”

 

 

 

Cindy Vanwinnendaele
(1978)
Zoon met een schisis

“Mijn zoon heeft geen huig en zal nooit de huig r (Franse r) kunnen uitspreken, is dat een beperking? Hij heeft vooraan 2 tanden van composiet; harde dingen bijten, dingen afbijten is een probleem, is dat een beperking? Eigenlijk wel, maar alles hangt af van hoe je ermee omgaat.”

 

 

 

Ingrid
(1986)
Dochtertje en broer hebben een enkelzijdige volledige schisis

“Ik vind het geen beperking. De meeste mensen met een schisis en dus geen andere ‘aandoeningen’ kunnen gewoon lopen, bewegen, zijn net zo intelligent als mensen zonder schisis. Wel is het zoals gezegd een aangeboren afwijking, die de eerste levensjaren soms wat belemmeringen geeft, bijvoorbeeld met de voeding, gehoor, en/of spraak.”

 

Kimberly Decottignies
(1986)
Zoontje met schisis

“Het hebben van een schisis wordt als dusdanig herkent omdat het ook de nodige zorgen met zich meebrengt. Als kind ondervind je er last van; emotioneel gezien, de spraak, je wordt bekenen, de voeding kan problemen geven… Dus ik denk wel dat we spreken over een beperking in de dagelijkse ontwikkeling. Naar later toe zal het kind zelf kunnen oordelen of het een beperking voor zichzelf is of niet.”

 

Kimmy van der Wart
(1985)
Dochter met compleet dubbele schisis

“Zeer zeker niet. Met de juiste artsen en de juiste mensen die je steunen met alles is hier heel goed mee te leven en zijn het net als kinderen zonder een schisis.”

 

 

 


Desiree Maes-Zontrop

(1988)
Zoontje met een enkelzijdige schisis en gedeeltelijk open gehemelte

“Oneens. Het brengt zeker moeilijkheden met zich mee en wat dit voor de toekomst betekent moet zich nog uitwijzen. Onze zoon had na de geboorte gelukkig geen moeite met drinken, al dronk hij niet genoeg. Maar dat kan ik niet aan de schisis wijten. Ik zie zijn schisis niet als een beperking aangezien het niets te maken heeft met niet kunnen lopen, praten, horen of zien. Het vergt alleen wat extra werk en inspanning, maar het is daarmee absoluut geen beperking!”

1 reactie

  1. ik ben een man van 66 jaar ben geboren met een gespleten lip open gehemelte en veel hinder ondervonden tijdens mijn jeugd kon bijna niet praten en eten tanden in de bovenkaak kwamen er niet goed door dus al op mijn 18de aan een protese toen de pubertijd toch een vervelende tijd gehad je zag veel leeftijdgenoten al kijken naar je wat is dit en dit gevoel neem je mee want nu nu nog als ik ergens voor de eerste keer binnenkom dan denk ik ze kijken me weer daarop aan dus ouders van jonge kinderen met een gespleten gehemelte schenk er veel aandacht aan want op een gegeven komen ze thuis met vragen en bij mij thuis was er die aandacht niet want mijn ouders werden toen ook niks verteld hoe ze er mee om moesten gaan

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*